Wednesday, October 3, 2007

Premijera, bivši ministar, sindrom i srećan kraj


Ovogodišnji BITEF zatvoren je predstavom »Pijana noć 1918.« u izvođenju pozorišta Ulysses iz Hrvatske. Više društveni nego pozorišni događaj, dramatizacija Krležine novele u režiji Lenke Udovički privukla je pažnju javnosti, između ostalog i iz razloga što u njoj uloge tumače i dva srpska glumca: Nebojša Glogovac i Branislav Lečić. Prvi briljira – što nije nikakva vest, a drugi skreće pažnju na sebe– što takođe nije nikakva vest, ali smo ovoga puta, napokon, dobili objašnjenje.

Sledi rekonstrukcija događaja:

• U nedelju, na okruglom stolu upriličenom povodom pomenutog gostovanja, jedan od glumaca povelikog ansambla koji su prisustvovali razgovoru sa publikom, bio je i naš bivši ministar kulture. Tu priliku je iskoristio za prigodan (i ne baš kratak) govor o ponovnom uspostavljanju veza između Srbije i Hrvatske, o mostovima, ljudima, poverenju. Pričao je tečno, kako glumci to znaju, i ubedljivo i rasplinuto, kako su političari vični. Nebojša Glogovac nije došao na razgovor. Možda zato što je bio umoran nakon duge i iscrpljujuće poslednje scene, a možda zato što nije bio u stanju u kom Lečić jeste, a koje nam je, koliko sutradan, postalo transparentno (da se stručno izrazim).

• U utorak, dnevni list »Politika« objavljuje vest da je Branislav Lečić u PMS-u. Slaviša Pavlović, pi-ar PMS-a, iznosi optimizam i kaže kako se u PMS-u svi nadaju da će na predstojećim lokalnim izborima dobro proći, te da je PMS nastao iz potrebe građana. Netipično za PMS, moram da primetim, jer su tipični simptomi pesimizam i beznađe i u PMS-u se retko ko čemu nada, ali dobro. Svako ima drugu reakciju. Zato i pretpostavljam da bi odgovor na pitanje iz naslova »Kako će Srbi prihvatiti PMS«, koji se raširio preko cele 6. strane, bio: kako ko.
Ali, treba biti oprezan: ume da boli glava.

• U sredu, međutim, »Politika« nam prenosi da su Branislav Lečić i ostali predstavnici stranke objavili da su izašli iz PMS-a. U rekordnom roku. Sad su u MS-u, što je svakako bolje.
Trajalo je neuobičajeno kratko. Blago njima.
A i nama.
Valjda.

4 comments:

Anonymous said...

na tekst nemam komentara, valjda je onako kako ti kažeš, ionako se i u pozorište i u politiku razumiješ mnogo bolje od mene.
No, slika je strava, od ovoga momenta pa nadalje krasi moj računar na poslu kao wallpaper, neka moji suradnici znaju s kim (čim) imaju posla!!!
Sestra sa ONE strane Drine
(šalje ti VEEEELIKI poljubac)
:)

Koala said...

;)

doba_nevinosti said...

Koala, kad pijemo pice?

Anonymous said...

pretera ga sa uvredama, kao skrece paznju na sebe, ne briljira itd. gledao sam predstavu, fantastican je, tako da ne mislis da malo preterujes.