Thursday, August 7, 2008

Pijaca


Pišem diplomski. Scenario za dugometražni igrani film. Pišem o nečemu što me boli i što mora da izađe iz mene, na ovaj ili onaj način. Izabrala sam ovaj. I tragajući za materijalom, naiđem na nekakav pijačni oglas pod fensi pseudonimom tender koji kaže ovako:



Poslovni prostor u Beogradu

Bioskop 20. Oktobar

Lokacija
Na početku Balkanske ulice, na manje od 50 metara od centralne beogradske ulice Terazije, preko puta poznatog hotela Moskva sa jedne strane i hotela Balkan sa druge strane, okružen sa tri nove, moderne poslovne zgrade u izgradnji, ukupne površine preko 20000 m2. Zakup poslovnog prostora u okruženju plaća se od 30 do 50 evra/m2. Nekretnine te veličine i pozicije retko se pojavljuju na tržištu.


OPIS OBJEKTA

Otprilike polovinu zgrade u Balkanskoj 4 zauzima nekretnina od 947m 2 na pet spratova, a čak devet podnivoa sa dve bioskopske sale od 470 mesta svaka, visine tavanice oko 12 metara. Na vrhu zgrade nalazi se velika ravna terasa koja ne ulazi u navedenu površinu, nekada korišćena kao bioskop na otvorenom, sa sjajnim pogledom na centar Beograda sa jedne strane i ušće reka Sava i Dunav sa druge. Osim bioskopskih sala, objekat ima niz pomoćnih prostorija ukupne površine od 264 m 2, uključujući i ulazni hol iz prizemlja Balkanske ulice. Drugi deo zgrade u najvećem delu je vlasništvo SO Stari Grad. Iz prizemlja zgrade, kao i sa spratova, postoji pomoćni izlaz na prolaz i stepenište koje takođe vodi ka Balkanskoj ulici. Sa pažljivim renoviranjem moguće je korisnu površinu značajno uvećati.

ZAŠTITA OBJEKTA I PLANIRANJE
Zgrada je građena 1920. godine ali nije pod režimom prezervacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

PARKIRANJE
Parkiranje je moguće obližnjoj javnoj garaži u Narodnog Fronta udaljenoj manje od 50 metara ili na drugim, obližnjim javnim parkinzima.

POSEBNE INFORMACIJE
Posebna dokumenta dostupna su za ovaj objekat:
• vlasnički list nepokretnosti iz Republičkog Geodetskog Zavoda
• kopija plana parcele

PONUDE
Opisana nekretnina je na PRODAJU putem TENDERA. Indikativna cena nepokretnosti 2.200.000 eura.

***

20. Oktobar, pravi starinski bioskop sa škripavim stolicama i ulazom sa plakatima sa obe strane, bioskop čijeg se prodavca semenki pred vratima još uvek živo sećam jer sam, tek ulaz pored, išla na probe u Krsmanac, taj 20. Oktobar se sada zove “Nekretnina”. I na dobrom je mestu. I veliki je. I moguće ga je još povećati. I, vrlo bitno, zgrada je iz 1920., ali NIJE pod režimom prezervacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Znači, može mu se raditi šta se hoće.
I košta pišljivih 2.200.000 eura.

Nikada se ranije nisam osetila ovako bedno što nemam neke veće pare.

I nikada se ranije nisam osećala ovako smešno što pišem scenario za dugometražni film u Srbiji.


...

No comments: